Tänä sateenkaaren valaisemana aikana, kun avioliittokin on sukupuolineutraali, pitäisi Vapahtajan vanhemmistakin puhua varmaan sukupuolineutraalisti. Yritän. Älköön kuulijan mieli yrittäköön arvella, kumpaan vanhempaan kulloinkin viittaa käyttämäni termi "toinen puoliso", vaikka tätä ei ole vielä kriminalisoitu.

Historian kirjoitus on kohdellut näitä puolisoita kovin eri tavoin. Toinen on korotettu lähes jumal-olennoksi, jota voidaan rukoilla ja palvoa, toinen on lähes unohdettu. Toisen puolison repliikkejä on tallentunut enemmän kuin opetuslapsien keskimäärin, toiselta ei ainuttakaan. Toinen eli vanhaksi ja näki Vapahtajan koko toiminnan, toinen kuoli kesken elämänsä.

Mikä oli heillä yhteistä ja teki heistä kelvollisia vastuulliseen tehtävään? Kumpikin suostui Jumalan tahtoon. Toinen teki sen pitkien keskustelujen kautta ja välillä ylistyslauluja säveltäen, toinen ilman yhtään tallentamisen arvoista repliikkiä. Mutta kumpikin myöntyi suureen kutsuun ja lähti sille matkalle, joka muutti maailman.

Luuk.1:38. Silloin Maria sanoi: "Minä olen Herran palvelijatar. Tapahtukoon minulle niin kuin sanoit." Niin enkeli lähti hänen luotaan.

Matt.1:24. Unesta herättyään Joosef teki niin kuin Herran enkeli oli käskenyt ja otti Marian vaimokseen.